Kär katt har många namn

Mamma och pappa har en katt. Eller rättare sagt har katten mamma och pappa. Detta är inte vilken katt som helst utan husets förste son, prins och härskare. Han kan få vem som helst att dansa efter hans pipa. Det har hänt att han bara genom att titta på någon fått vederbörande att flytta sig ursäktande från sin plats i fåtöljen eller soffan för att han sedan skall ta den nu lediga platsen i besittning. Denna katt kom till oss 1993 och flyttade helt sonika in i huset och hjärtat hos oss alla. Han var då ungefär fyra månader och en hemlös, kringdrivande, tufsig kattunge. Söt som sockervadd och totalt utsvulten på både mat och kärlek. Han döptes under högtidliga former i handfatet av mig och en konfirmationskompis till namnet Nils Emil Skogskisse – sedermera ”Nisse”.

Nu har det gått dryga 18 år sedan den där dagen i september då han bara dök upp och stannade kvar, och han är lika söt nu som då. Dock är han inte så svältfödd på kärlek längre. Han skulle aldrig drömma om att kliva upp i någons knä självmant. Men likväl sitter han i hallen och tjatar på mamma i stort sett varje kväll om att hon skall komma och hämta honom och lägga honom i knäet så att han kan få bli killad på magen och i tasshålorna, eller så vill han bli nattad i sängen ett antal gånger varje kväll. Han är en mycket älskad katt, vilket man också förstår när man tänker efter på alla de smeknamn som han har haft genom åren. För kär katt har många namn, och här nedan följer att antal av dem.

Först en förklaring till hans riktiga namn. Nils – för att man skall ha ett rejält namn som finns i almanackan så att han kan få fira namnsdag. Emil – för att han var väldigt busig och hittade på mängder med hyss under tiden han var innekatt innan han kastrerades. Skogskisse – för att han är en blandraskatt med en hel del norsk skogskatt i generna. Men så har vi ju alla de andra namnen…

De vanligaste är namnutvecklingar och relationsrelaterade namn så som Nilsson, Nisse-kissen, Husse-kissen, Mattes lilla katt, Lillebror (till mig och min syster), Morbror Nils (till dottern och hennes kusin), Monssieur (oftast när han är för fin för att äta ens den godaste och lyxigaste kattmaten), Den lille pojken, Buse-kissen, Bisse-Nisse (när han var liten och bets).

En del felsägningar förekommer också när man inte håller tungan rätt i munnen. De vanligaste är Nusse (ganska sött) och Nasse (vilket inte är inte populärt alls).

Av någon outgrundlig anledning har han också kallats för namn som tillhör mer eller mindre kända personer. Oftast är det pappa som har börjat med ett namn till en för tillfället aktuell person och vi andra har hängt på. Det blir oftast nobelpristagare eller utrikeskorrespondenter eller idrottsmän. Jag reserverar mig för felstavningar när jag nu nämner Nelson Piké, Dario Fo, Kenzaboro Oe, Villy Silberstein och Folke Vaxin.

 De rent utseendemässiga smeknamnen är Sammetsöra, Silkestass, Sidensvans och Rosennos. Dessa namn används mest när man sitter bredvid och klappar honom och man slås av hur fantastiskt mjuk päls och fina drag han har trots sina modiga 18, snart 19, år.

Hur ser då denna fantastiska och älskade katt ut? Det är bara att beskåda nedan, men ingen bild i världen kan göra honom rättvisa.

 

Annonser

Om karinmalm

En helt vanlig människa, kvinna, maka, mor och statsanställd.
Det här inlägget postades i Blandat, Katter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kär katt har många namn

  1. Maria skriver:

    Folke Vaxin???? *skrattkramp* Den har jag lyckats missa. Underbart skrivet!

  2. Martina Ekman skriver:

    Han är fantastisk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s